<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Wereldkerk

Paus stelt lectoren en catechisten aan: ‘Laten we het woord van God centraal stellen’

Cindy Wooden - CNS 24 januari 2022
image
Lectoren dragen Bijbels bij de Mis in Rome waarbij ze door de paus in hun ambt bevestigd werden. Foto: CNS photo - Remo Casilli, Reuters

Om het belang van de Bijbel in het geloofsleven en de rol van leken in het delen van het evangelie te benadrukken, heeft paus Franciscus acht mannen en vrouwen officieel geïnstalleerd in het ambt van lector en acht anderen in het ambt van catechist.

Tijdens de Mis van 23 januari, de viering van de zondag van het Woord van God, gebruikte de paus een herziene ritus voor de formele installatie van lectoren, een ambt dat hij een jaar geleden officieel openstelde voor vrouwen, en de nieuwe ritus voor het ambt van catechist, dat hij in mei vorig jaar instelde.

Internationaal gezelschap

Paus Franciscus installeerde zes vrouwen – uit Zuid-Korea, Pakistan, Ghana en Italië – en twee Italiaanse mannen in het ambt van lector, en vertelde hen dat ze zich “in dienst stelden van het geloof, dat geworteld is in het woord van God”.

“Dat is ook de opdracht van ieder van ons: geloofwaardige boodschappers te zijn, profeten van Gods woord in de wereld”
- Paus Franciscus

Terwijl ze knielden op de marmeren vloer voor het hoofdaltaar, bad paus Franciscus over hen en zei tegen hen: “Jullie zullen dat woord verkondigen in de liturgische viering, kinderen en volwassenen onderwijzen in het geloof en hen voorbereiden om de sacramenten waardig te ontvangen. Jullie zullen de boodschap van verlossing brengen aan hen die haar nog niet hebben ontvangen.”

‘Apostolische geest’

Drie vrouwen uit Spanje, Brazilië en Ghana en vijf mannen uit Italië, Peru, Brazilië en Polen werden geïnstalleerd als catechisten, en paus Franciscus vertelde hen dat ze geroepen zijn “om intenser de apostolische geest te leven, naar het voorbeeld van die mannen en vrouwen die Paulus en de andere apostelen hielpen om het Evangelie te verspreiden.”

[FOTOGALERIJ - Gebruik de pijltjes om te blader] De plechtigheid waarbij paus Franciscus de nieuwe lectoren en catechisten aanstelde, zondag 23 januari 2022. | Foto's: CNS photo - Remo Casilli, Reuters

Ook zij knielden voor het altaar toen de paus zei: “Moge uw ambt altijd geworteld zijn in een diepgaand leven van gebed, gebouwd op een gezonde leer en bezield door waar apostolisch enthousiasme.”

Paus Franciscus gaf elk van de lectoren een Bijbel en de catechisten een kruisbeeld gemodelleerd naar het kruisbeeld op de kromstaf die regelmatig werd gebruikt door de pausen Paulus VI en Johannes Paulus II.

Geloofwaardige boodschappers

In zijn homilie zei de paus dat de zestien lectoren en catechisten “geroepen zijn tot het belangrijke werk om het evangelie van Jezus te dienen, om hem te verkondigen, zodat zijn troost, zijn vreugde en zijn bevrijding iedereen kan bereiken”.

https://www.us12.list-manage.com/subscribe/post?u=d22144bf286104d517b638301&id=b3f10e4ed1

Maar, zei de paus, “dat is ook de opdracht van ieder van ons: geloofwaardige boodschappers te zijn, profeten van Gods woord in de wereld.”

Woord centraal

Om dat te laten gebeuren, zei hij, moeten christenen zich wijden aan het lezen van de Bijbel, moeten zij diep graven “in het woord dat Gods nieuwheid openbaart en ons er onvermoeibaar toe brengt anderen lief te hebben”.

“Dit is het ‘goede nieuws’ dat Jezus verkondigt: God is nabij, en Hij wil zorgen voor mij en voor jou, voor iedereen”
- Paus Franciscus

“Laten we het woord van God centraal stellen in het leven en de pastorale activiteit van de Kerk”, zei hij.

‘Geen overheerser maar een Vader’

Jezus openbaart door de Schriften “het gezicht van God als iemand die zich bekommert om onze armoede en zich onze bestemming ter harte neemt”, zei de paus. “God is geen overheerser, afstandelijk en hoog verheven, maar een Vader die ons bij elke stap volgt.”

“Dit is het ‘goede nieuws’ dat Jezus verkondigt tot verbazing van allen: God is nabij, en Hij wil zorgen voor mij en voor jou, voor iedereen. Hij wil de lasten verlichten die jou verpletteren, jouw winterse kilte verwarmen, jouw dagelijkse troosteloosheid opfleuren en jouw wankele schreden ondersteunen”, aldus Franciscus.

De verleiding van starheid

Uit de evangeliën, zo zei de paus, blijkt duidelijk dat Jezus “niet is gekomen om een stel regels af te leveren of om een of andere religieuze plechtigheid te officiëren; maar dat Hij is afgedaald naar de straten van onze wereld om onze gewonde menselijkheid te ontmoeten, om door lijden gegroefde gezichten te strelen, om gebroken harten te verbinden en ons te bevrijden van de ketenen die de ziel gevangen houden. Zo toont Hij ons de eredienst die God het meest behaagt: de zorg voor onze naaste.”

https://www.kn.nl/abonnementen/

Paus Franciscus zei dat “starheid” een verleiding kan zijn in de Kerk, waardoor sommige mensen het idee krijgen dat hoe strenger ze zijn en hoe meer ze precieze normen volgen, hoe betere katholieken ze zullen zijn. Maar, zei hij, “zo is onze God niet”.

‘Geen vermaak of verwennerij’

Een geestelijk leven zonder zorg voor anderen en werk voor gerechtigheid kan iemand “in een baan om de aarde” brengen, maar het raakt niemand, zei hij. “Het Woord van God is vlees geworden en wil vlees worden in ons.”

“De Heilige Schrift is ons niet gegeven voor ons vermaak, om ons te verwennen met een engelachtige spiritualiteit”, zei hij, “maar om ons erop uit te laten gaan en anderen te ontmoeten, dicht bij hun wonden te komen.”

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.