<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Nieuws

Controversiële ‘barende’ Maria onthoofd in Oostenrijkse kathedraal

KN Redactie 4 juli 2024
image
Het controversiële Mariabeeld, onderdeel van een kunstproject in het kader van de honderdste verjaardag van de dom van Linz, is maandag vernield. Foto: OSV News - via Ulrich Kehrer, Nieuwe Dom Linz

Een controversieel Oostenrijks kunstwerk, dat Maria voorstelt terwijl ze van Jezus aan het bevallen is, is door onbekenden vernield. De makers van het werk verwachtten dat het beeld discussie zou oproepen, maar niet dat het ook fysiek aangevallen zou worden.

Het kunstwerk zou drie weken lang tentoongesteld worden in de Nieuwe Dom van het Oostenrijkse Linz, meldt OSV News. Op 1 juli brachten nog onbekende vandalen de expositie tot een abrupt einde. Het bisdom heeft het incident bij de politie gemeld.

Kritiek

Dat het beeld van de Maagd Maria die Jezus baart, ontworpen door de Oostenrijkse kunstenares Esther Strauss, controverse zou oproepen, was te verwachten. Het werk kreeg al snel kritiek van sommige katholieken, die het godslasterlijk noemden.

image
Kunstenares Esther Strauss met het beeld. Foto: OSV News - via Ulrich Kehrer, Nieuwe Dom Linz

Theresa Limberger, die Strauss’ concept heeft uitgevoerd, vindt “de intolerantie, achterlijkheid en het gebrek aan verlichting in de katholieke Kerk beangstigend”, zegt ze tegen het Oostenrijkse nieuwsmedium ORF. “Ik was voorbereid op verbale opmerkingen. Ik had echter niet verwacht dat het werk waaraan ik zoveel tijd heb besteed vernietigd zou worden.”

‘Verbaal agressief’

Ook mede-initiatiefnemer Martina Resch zag de kritiek van veraf aankomen. “Er is een gastenboek om mensen de kans te geven hun gedachten erover op te schrijven. Er waren veel verbaal agressieve en verontrustende boodschappen.”

Het beeld was te zien in de grootste kathedraal van Oostenrijk als onderdeel van het kunstinstallatieproject DonnaStage, over vrouwenrollen, familiebeelden en gendergelijkheid. Dat project is onderdeel van de viering van de honderdste verjaardag van de Nieuwe Dom, die gewijd is aan de Onbevlekte Ontvangenis van Maria.

‘Vrijheid van kunst’

Het beeld toont Maria, die zittend op een rots aan het bevallen is. Het bisdom Linz zegt in een verklaring dat het kunstwerk verwijst naar de kerststal in de kathedraal. De bisschoppelijke vicaris voor onderwijs, kunst en cultuur in het bisdom Linz, Johann Hintermaier, veroordeelt de onthoofding van het beeld.

“We waren ons ervan bewust dat we met deze installatie ook een debat uitlokken. Als we de religieuze gevoelens van mensen hebben gekwetst, spijt ons dat, maar ik veroordeel deze gewelddadige vernieling, de weigering om een dialoog aan te gaan en de aanval op de vrijheid van kunst”, zegt de priester in een verklaring van het bisdom.

image
Het beeld toont Maria die gezeten op een rots van Jezus aan het bevallen is. Foto: OSV News - via Ulrich Kehrer, Nieuwe Dom Linz

Theologisch perspectief

Resch, die theoloog is aan de Katholieke Universiteit van Linz, zegt in de diocesane verklaring dat Strauss’ sculptuur “een zeer poëtisch werk is dat de natuurlijke geboorte van Jezus laat zien. Maria wordt getoond in haar kwetsbaarheid, maar ook in haar kracht”.

Volgens haar is het werk vanuit een theologisch perspectief “een sterke bevestiging van Gods menswording”. Ze voegt eraan toe diep getroffen te zijn door de “wreedheid ten opzichte van een vrouwelijke figuur”.

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.