<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Kerk in Nederland

Teleurstelling in Groningen-Leeuwarden: ‘Het Noorden vertrouwt op de komst van een nieuwe bisschop’

Francesco Paloni 25 juni 2024
image
Afgelopen vrijdag werd Ron van den Hout voorgesteld als de nieuwe bisschop van Roermond. De bisschop stak op dezelfde dag een kaarsje aan in de basiliek van Onze-Lieve-Vrouw Sterre der Zee in Maastricht. Foto: Bisdom Roermond

In Groningen-Leeuwarden laat bisschop Van den Hout niet alleen een lege zetel, maar ook een teleurgesteld bisdom achter. “We zijn weer een springplank voor de volgende bisschop elders in het land.”

Het bisdom Groningen-Leeuwarden is inmiddels uitgegroeid tot een broedplaats waar onervaren of pasgewijde bisschoppen worden klaargestoomd voor een groter bisdom. Neem kardinaal Wim Eijk, die in 1999 bisschop werd van het noordelijke bisdom, maar in 2007 naar het aartsbisdom Utrecht verhuisde, om vervolgens aan het hoofd te komen te staan van de Nederlandse kerkprovincie.

Groter bisdom

Of Gerard de Korte, die eerst hulpbisschop was in het aartsbisdom, daarna in 2008 bisschop werd in Groningen-Leeuwarden, om vervolgens in 2016 in het grotere bisdom Den Bosch aan de slag te gaan.

Maar ook mgr. Hans van den Hende, de huidige bisschop van Rotterdam, is een paard uit de stal van het bisdom Groningen-Leeuwarden. De voormalige vicaris-generaal kwam in 2006 aan het roer van het bisdom Breda en werd in 2016 ook voorzitter van de Nederlandse bisschoppenconferentie.

‘Een laagdrempelige bisschop’

Dit terugkerende patroon leidt tot teleurstelling in het meest noordelijke en kleinste bisdom van ons land, laat bisdomwoordvoerder Lammert De Hoop weten. Er is natuurlijk waardering voor het werk dat bisschop Van den Hout in de afgelopen zeven jaar heeft verricht, benadrukt de perschef.

De Brabander was een “laagdrempelige bisschop”, veel pastores voelden zich door hem gezien en begrepen, aldus De Hoop, maar Van den Hout laat ook een erfenis na waar zijn opvolger op voort kan bouwen. Zo is het jongerenpastoraat onder zijn leiding, mede dankzij de inzet van een aantal bekwame priesters, goed van de grond gekomen.

“We gaan hem zeker missen. Hij had goed oog voor de parochiepraktijk van priesters en pastorale beroepskrachten.”

Springplank

De overstap van Van den Hout naar Roermond vraagt opnieuw frisse moed van het bisdom, wat volgens De Hoop veel energie zal kosten. “Springplank zijn voor de volgende bisschop elders in het land is mooi, maar de eerstkomende tijd zal iemand uit ons eigen bisdom moeten waarnemen.”

Van den Hout had volgens De Hoop in de zeven jaar dat hij bisschop was een goede draai gevonden. Hij voelde zich als Brabander thuis in het Noorden en had zojuist zijn toekomstvisie gepubliceerd.

Nieuwe kandidaat

Zijn benoeming in het zuiden van het land voelt ook voor Peter Wellen, vicaris-generaal in Groningen-Leeuwarden, als een verlies, al is hij optimistisch over de toekomst. “We gaan hem zeker missen”, zegt hij in een reactie op de site van het bisdom. “Hij had goed oog voor de parochiepraktijk van priesters en pastorale beroepskrachten. Nadat we het vertrek van mgr. Van den Hout verwerkt hebben, zien wij met vertrouwen uit naar de volgende bisschop in het noorden.”

Het duurt nog even voordat Van den Hout zijn kantoor in Groningen zal verlaten. Hij zal per 24 augustus officieel leiding nemen in het bisdom Roermond. In een tijd waarin veel parochies fuseren, is het niet geheel ondenkbaar dat het kleine bisdom Groningen-Leeuwarden bij een ander gevoegd zou kunnen worden. “We gaan ervan uit dat er een nieuwe bisschop komt”, zegt De Hoop. “Uit de informatie die ons bereikt, begrijpen wij dat er nu naar een nieuwe kandidaat wordt gezocht.”

Vast stramien

Daarmee gaat het proces weer van start om een opvolger voor Van den Hout te vinden. Dat gaat volgens een vast stramien dat door het kerkelijk recht is voorgeschreven. Het kapittel (adviescollege) van het bisdom Groningen-Leeuwarden en de Nederlandse bisschoppenconferentie mogen eerst drie kandidaten aanleveren.

De nuntius neemt dit advies mee naar het Vaticaan, waar het Dicasterie voor de Bisschoppen definitief de knoop doorhakt en een voordracht aan de paus doet voor de benoeming.

Geruchten in de wandelgangen

Is Herman Woorts, hulpbisschop in het aartsbisdom Utrecht, een van die kandidaten? Volgens geruchten die de redactie van Katholiek Nieuwsblad hebben bereikt, zou hij mogelijk kandidaat zijn. De Hoop meldt desgevraagd dat het bisdom Groningen-Leeuwarden daar “geen enkel signaal” over heeft opgepikt.

https://www.kn.nl/nieuwsbrief/

Bisschop Van den Hende belooft dat de bisschoppenconferentie de komende tijd extra aandacht zal hebben voor Groningen-Leeuwarden, dat opeens zonder bisschop komt te zitten. “Aan het bisdom Roermond en het bisdom Groningen-Leeuwarden beloven wij als bisschoppen heel bijzonder in de komende tijd onze verbondenheid in gebed. Ik weet zeker dat veel gelovigen in het land dat ook zullen doen”, laat hij weten in een reactie op de website van de kerkprovincie.

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.