<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Kerk in Nederland

Van de Groninger koek naar de Limburgse vlaai: Ron van den Hout nieuwe bisschop van Roermond

Anton de Wit 20 juni 2024
image
Mgr. Ron van den Hout Foto: KN - Jan Peeters

Een verrassende keuze als opvolger van de vorig jaar overleden bisschop Harrie Smeets: bisschop Ron van den Hout maakt de overstap van het bisdom Groningen-Leeuwarden naar het bisdom Roermond.

Dat melden diverse bronnen binnen de beide bisdommen en het Vaticaan. Een woordvoerder van het bisdom Roermond kon het nieuws vanmiddag nog niet bevestigen.

De zetel van het zuidelijke bisdom was feitelijk al vacant sinds de zomer van 2023, toen de doodzieke bisschop Smeets na aandringen vanuit het Vaticaan teruggetreden was. Waarom het bijna een jaar geduurd heeft voor de opvolger bekend is gemaakt, is niet bekend.

Geboren en getogen Brabander

Ron van den Hout is een geboren Brabander (1964), getogen in het dorpje Diessen onder Tilburg. Hij studeerde aan het Sint-Janscentrum in Den Bosch en aan de Pauselijke Universiteit Gregoriana te Rome. Hij was priester in onder meer Helmond, Drunen en de Bommelerwaard, en vervolgens deken en vicaris-generaal in het bisdom ’s-Hertogenbosch.

In 2017 maakte hij zijn eerste grote, onverwachte transfer: van de Bossche bollen naar de Groninger koek, toen paus Franciscus hem benoemde tot vijfde bisschop van Groningen-Leeuwarden.

Geliefd in het noorden

Een Brabander onder de ‘stugge’ noorderlingen? Keer op keer benadrukte hij dat het wel meeviel met die stugheid, en dat hij zich er prima thuis voelde. Onder priesters in het meest noordelijke bisdom van ons land is hij erg geliefd. Van den Hout heet betrokken te zijn, kalm en makkelijk in de omgang.

https://www.kn.nl/nieuwsbrief/

Dat zal hem goed van pas komen nu hij van de Groninger koek naar de Limburgse vlaai gaat. Want ja, Roermond is in meerdere opzichten ‘andere koek’. De cultuur geldt er als meer naar binnen gekeerd dan in Brabant of Groningen, nog nooit eerder had het bisdom überhaupt een bisschop die buiten de eigen provinciegrenzen geboren is.

Zorgen en uitdagingen

Maar ook de schaalgrootte is anders, qua aantal parochies en gelovigen is Roermond echt een stuk groter dan Groningen-Leeuwarden. De zorgen en uitdagingen zijn navenant: de terugloop in kerkgang en parochie-inkomsten gaat er een stuk harder dan in het relatief stabiele noorden, onder Smeets werd een voortvarende start gemaakt met een ingrijpende herstructurering en clustering in parochiefederaties.

Misschien is dan juist een milde, vriendelijke verbinder als Van den Hout dé aangewezen man om die toch vrij ondankbare klus te voltooien. Ondanks dat hij ‘van buiten’ komt, stond hij daarom naar verluidt al op menig Limburgs ‘verlanglijstje’ voor deze functie.

Rustige start

Vermoedelijk zal hij het, net als in het noorden, rustig aan doen, eerst eens uitgebreid kennis gaan maken met iedereen, en zeker niet meteen met ingrijpende plannen komen om het allemaal anders te gaan doen. Hij heeft in principe alle tijd: voor een bisschop is hij jong, 59 jaar, de pensioensleeftijd voor bisschoppen is 75. (Deo volente natuurlijk; Smeets was ongeveer even oud toen hij aantrad.)

Wie Van den Hout op gaat volgen in Groningen-Leeuwarden is nog niet bekend, die procedure kan nu van start. Daar neemt men afscheid van een bisschop die zich in korte tijd heel geliefd wist te maken. Een mooi vooruitzicht voor het bisdom Roermond.

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.