<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Misbruik

Belgisch misbruikonderzoek ‘Operatie Kelk’ leidt waarschijnlijk niet tot vervolgingen

Luuk van den Einden 1 juli 2024
image
Kardinaal Godfried Danneels bij de verhoren in het kader van Operatie Kelk in 2010. Foto: CNS - Francois Lenoir, Reuters

Het federaal parket van België is van plan om niemand te vervolgen in het licht van Operatie Kelk, het grootschalige, langdurige onderzoek naar seksueel misbruik in de Kerk. Volgens de onderzoekers zijn de meeste feiten verjaard.

Het federaal parket (vergelijkbaar met het Nederlandse Openbaar Ministerie) heeft een eindvordering klaar voor Operatie Kelk, het langdurige, grootschalige onderzoek naar seksueel misbruik in de Kerk in België. De inhoud is nog niet bekend, maar volgens dagblad De Standaard en de VRT wordt waarschijnlijk niemand vervolgd.

Huiszoekingen

Een groot deel van de feiten is inmiddels verjaard, melden beide media. Ook is een deel van de verdachten in de tussentijd overleden, of ze zijn al berecht, waardoor ze niet nogmaals voor de rechter gebracht kunnen worden.

Operatie Kelk werd in 2010 opgestart om onderzoek te doen naar misbruik en het vermeende verzwijgen daarvan door kerkelijke hoogwaardigheidsbekleders. Daarbij werden onder meer huiszoekingen gedaan bij het aartsbisschoppelijk paleis in Mechelen en in de woning van kardinaal Godfried Danneels. Ook het graf van kardinaal Désiré-Joseph Mercier in de Mechelse Sint-Romboutskathedraal werd opengebroken.

Derde eindvordering

In 2015 wilden de onderzoekers, die toen 68 verdachten hadden aangemerkt, al een eindvordering naar de raadkamer sturen. Daar zou dan worden besloten of er voldoende bewijs is om mensen voor de rechter te brengen.

Slachtoffers vroegen echter om aanvullend onderzoek, waardoor de eindvordering werd ingetrokken. In 2020 werd een tweede eindvordering op verzoek van de slachtoffers opnieuw ingetrokken. Dit wordt de derde keer dat er een eindvordering gepresenteerd wordt.

‘Grote slag’

“Die eindvordering is in grote lijnen nog altijd dezelfde als in 2015”, zegt journalist Philip Heymans tegen de VRT. “Dus het is afwachten of het deze keer wel het definitieve eind wordt.”

Volgens Heymans is deze uitkomst “de logische gang van zaken” voor het federaal parket, maar hij denkt wel dat de conclusie in de eindvordering hard zal aankomen bij slachtoffers. “Voor hen zal dit uiteraard weer een grote slag zijn.”

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.