<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Achtergrond

De eerste katholieke bisschop voor ex-anglicanen: 3 vragen en antwoorden

Anton de Wit 26 juni 2024
image
Bisschop David Waller zegent de gelovigen tijdens zijn wijding op 22 juni 2024 als bisschop van het in Londen gevestigde Persoonlijke Ordinariaat van Onze Lieve Vrouw van Walsingham, in de Westminster Cathedral in Londen. Foto: OSV News - Marcin Mazur, courtesy Catholic Church England and Wales

Voor het eerst krijgt een zogeheten ‘persoonlijk ordinariaat’ van katholiek geworden ex-anglicanen in Groot-Brittannië een eigen bisschop. Dit tot vreugde en opluchting van deze bijzondere groep gelovigen, die zich zowel onder katholieken als onder anglicanen vaak een buitenbeentje voelen.

Op 22 juni werd David Waller in Westminster Cathedral in Londen tot bisschop gewijd voor het Ordinariaat van Onze Lieve Vrouw van Walsingham. Er waren liefst zeventig katholieke geestelijken en drie anglicaanse geestelijken aanwezig, en de wijdingsplechtigheid werd geleid door de ‘zwaargewichten’ kardinaal Víctor Manuel Fernández, prefect van het Vaticaanse Dicasterie voor de Geloofsleer, kardinaal Vincent Nichols, voorzitter van de bisschoppenconferentie van Engeland en Wales.

image
"Groei in een geest van dialoog en delen, ook over pastorale doelen in het licht van wat paus Franciscus voorstelt", zo zei kardinaal Fernández tijdens de wijdingsplechtigheid in Londen. Foto: OSV News - Marcin Mazur, courtesy Catholic Church England and Wales

Dat het een speciale gelegenheid was, was dus wel duidelijk. Maar waarom eigenlijk? Drie vragen en antwoorden ter verheldering.

  1. Wat is dat, een ‘ordinariaat’?

Een soort bisdom, maar dan niet gebonden aan een specifiek territorium. We kennen ook in ons land bijvoorbeeld een ‘militair ordinariaat’ speciaal voor katholieken in het leger, die dan ook een eigen legerbisschop hebben.

In 2009 creëerde paus Benedictus XVI de mogelijkheid om een zogeheten ‘persoonlijk ordinariaat’ op te richten voor anglicaanse geestelijken en leken die rooms-katholiek wilden worden. Zo konden ze in volledige eenheid met de katholieke wereldkerk leven, en tegelijkertijd bepaalde anglicaanse tradities en liturgieën in ere houden.

image
Gelovigen bij de wijdingsplechtigheid van bisschop Waller in Westminster Cathedral. Foto: OSV News - Marcin Mazur, courtesy Catholic Church England and Wales
  1. Waarom krijgt dit ordinariaat pas nu, 15 jaar na dato, een eigen bisschop?

Veel anglicaanse geestelijken die katholiek werden, zijn getrouwd en hebben kinderen. Voor het priesterschap is dat geen probleem, dus binnen dit ordinariaat zijn veel getrouwde priesters. Maar voor het bisschopsambt ligt dan anders. Net als bij de orthodoxe Kerken geldt in de katholieke Kerk echter een eeuwenoud verbod op getrouwde bisschoppen.

Vandaar dat ook dit ordinariaat lange tijd geleid werd door een zogeheten ‘priester-ordinaris’. Die had bijna alle bevoegdheden van een gewone bisschop, maar kon niet zelf priesters wijden. Dat verandert nu met de bisschopswijding van David Waller. Hij werd in 1992 priester gewijd in de anglicaanse Kerk, maar was niet getrouwd toen hij in 2011 de overstap maakte naar de katholieke Kerk.

  1. Wat betekent deze bisschopswijding voor het ordinariaat?

Heel veel, vooral op een symbolisch niveau. Katholieke ex-anglicanen voelen zich vaak met de nek aangekeken door anglicanen, maar hebben tegelijk het gevoel niet voor vol te worden aangezien door katholieken.

https://www.kn.nl/nieuwsbrief/

“We hebben voortdurend geruchten gehoord dat Rome een einde zou maken aan ons ordinariaat – dat het gewoon een pauselijke gril was die niemand wilde”, zei bisschop David Waller volgens OSV News op de dag van zijn benoeming.

image
Bisschop David Waller houdt zijn eerste homilie. Op de achtergrond kardinaal Víctor Manuel Fernández, prefect van het Vaticaanse Dicasterie voor de Geloofsleer. Foto: OSV News - Marcin Mazur, courtesy Catholic Church England and Wales

Met deze wijding geeft Rome dus juist aan dat het ordinariaat een blijvertje is, en niet – zoals sommigen dachten en misschien zelfs hoopten – een soort tijdelijke overgangsregeling.

“We zijn nu voorbij het vooroordeel dat dit alleen maar gaat over ontevreden anglicanen die een getto zoeken in de katholieke Kerk”, aldus bisschop Waller. “Hoe klein het ordinariaat ook is, het maakt volledig deel uit van de katholieke Kerk en het omvat een visie van gerealiseerde oecumene die het belangrijk maakt voor de Heilige Stoel.”

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.