<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Opinie

Nee, de Vaticaans-Chinese topontmoeting was geen spelletje

Jeroom Heyndrickx en Hugo Vanheeswijck 26 juni 2024
image
Chinese katholieken bieden paus Franciscus een schilderwerk van de Chinese Muur aan tijdens de algemene audiëntie op 1 mei. Foto: CNS - Vatican Media

De viering van de honderdste verjaardag van de Synode van Shanghai in Rome mag met recht historisch genoemd worden. Weinig momenten maken de toenadering tussen China en het Vaticaan zo duidelijk.

Het KN-artikel over de viering in Rome vanwege de honderdste verjaardag van de Synode van Shanghai is merkwaardig. Na de viering, waar ook de Verbiest Stichting Leuven aanwezig was, waren we verheugd dat KN het belang van deze topontmoeting tussen China en het Vaticaan wist te waarderen, een ontmoeting die spijtig genoeg de meeste andere katholieke bladen blijkbaar was ontgaan.

Zelf vonden we de toespraken van Shen Bin, bisschop van Shanghai, en van Vaticaans staatssecretaris Parolin historisch. Sinds Mao Zedong in de jaren vijftig brak met het Vaticaan, was het niet meer voorgekomen dat twee hooggeplaatste vertegenwoordigers van het Vaticaan en van de Kerk in China op zo’n formele wijze hun standpunt verwoordden.

Teken van sterkte

Alleen al het feit dat ze dit konden doen, en nog wel publiek op zo’n internationale bijeenkomst, is een prestatie die zonder het zogenaamde “wankele akkoord” van paus Franciscus met China in 2018 nooit gebeurd zou zijn.

Dat het Vaticaan dit kon bereiken enkel na het “tandenknarsend accepteren” van een onvoorziene beslissing van China, is op de weg van dialoog eerder een teken van sterkte dan van zwakheid.

Gekleurd door cultuur

Begrijpelijkerwijs vraagt de Westerse lezer zich af: “Wat wordt hier nou eigenlijk gezegd? Spelen ze nou een spelletje?”. De sprekers verwoordden hun boodschap uiteraard in termen gekleurd door de eigen cultuur.

“Een “spelletje” is dit niet. Wel een zinvol moment waarop twee opposanten na een paar eeuwen van oppositie eindelijk een gemeenschappelijke basis zoeken.”

De verwoording van de Chinese eis om sinificatie mag dan in Westerse oren wel klinken als “wollig”, in een taal “waarin vooral veel tussen de regels door wordt gezegd”, toch is het belangrijk en zelfs uniek in de geschiedenis dat twee antagonisten van weleer daar nu samen staan en publiekelijk, in niet-beledigende taal hun standpunt vertolken.

Een “spelletje” is dat niet. Wel een zinvol moment waarop twee opposanten na een achtergrond van een paar eeuwen van oppositie eindelijk met elkaar spreken en een gemeenschappelijke basis zoeken. De een eist sinificatie, de ander zoekt eenheid in verscheidenheid en respect voor culturele diversiteit, wat daarom niet als politieke appeasement gezien moet worden.

Zoeken naar dialoog

Ook de Verbiest Stichting zoekt naar hoe zij kan bijdragen aan de dialoog met China over Geloof en godsdienst in een seculiere samenleving, het boek van Kardinaal Jozef De Kesel (dat nu ook in het Chinees is verschenen).

De kardinaal reisde met een delegatie van de Verbiest Stichting begin juni naar Beijing, waar hij was uitgenodigd om onder meer lezingen te geven over hoe we binnen onze geseculariseerde maatschappij – en een wereld gewond door oorlog – zoeken naar dialoog om de gemeenschappelijke basis te vinden.

Over dat onderwerp plant de stichting trouwens haar vijftiende Internationale Verbiest Conferentie, die van 3 tot 6 september in Leuven plaatsvindt met twintig sprekers uit Oost en West.

Pater Jeroom Heyndrickx is oprichter van de Ferdinand Verbiest Stichting Leuven en Hugo Vanheeswijck is voorzitter van het Ferdinand Verbiest Instituut van de KU Leuven. Meer info over de Internationale Verbiest Conferentie is hier in te winnen.

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.